Какви са предимствата на газовия инжекцион пред бензиновия двигател
Какви са предимствата на газовия инжекцион пред бензиновия двигател

Какви са предимствата на газовия инжекцион пред бензиновия двигател

С показването на горивото и мислейки за околната среда, все по-често шофьорите се замисля за поставянето на газови уредби в автомобилите си. Това не е мода, която се следва, а начин, по който можем да направим своето шофиране ЕКО, икономично и в същото време приятно.

 

Двугоривна система използва т.н. L.P.G., идвайки от цялото наименование Liquefied Petroleum Gas, или казано с други думи - пропан-бутан. Този тип гориво е в газообразно състояние, но при повишено налягането то минава в течно, каквото се използва и при колите с газови уредби.

 

Едно от предимствата, които не се споменава често е, че използвайки пропан-бутан като алтернативно гориво, Вие удължавате интервала за смяна на маслото на двигател. Нещо, което в повечето случаи правите на 15 000 км. или на година - година и половина, движейки се на бензин. Защо е така? Отговорът се крие в това, че пропан-бутана навлиза в двигателя под формата на газ в двигателя от автомобилната газова уредба. По този начин маслото по стените на цилиндрите на двигателя не се отмива, като това дава възможност на не се разрежда в картера. Резултата е, че не се намалява износването на цилиндрите, което увеличава и експлоатационния период на двигателя.

 

Удължавате на живота на двигателя е една от често споменаваните предимства на газовия инжекцион (и уредби като цяло). Тук причината може да си я обясни всеки, който шофира активно - сместа от пропан-бутана и въздуха навлизайки в цилиндрите, успявайки да ги запълни равномерно. Така двигателя работи равномерно и по-тихо, с което можем и да сложим и една отметка на графата Комфорт. Освен доброто запълване, тази смес изгаря напълно, като не образува нагар по буталата, клапаните и запалителните свещи, консуматив, който също е облагодетелстван от използването на този тип гориво.

 

Пропан-бутанът изгаря малко по-бавно от бензина, което се отразява положително на работата коляновия вал и буталната група, намалявайки динамичните свойства на двигателя с 2-5%. Специалистите препоръчват преди запалване да бъде увеличен с 3-5 градуса, с което частично ще се компенсира намалената динамика на Вашият автомобил.

 

Освен всичко казано до момента, пропан-бутана има високото октаново число 103 -105, което му позволява да отделя и по-малко вредни емисии след изгарянето, или казано с други думи - да е по-екологичното гориво. Тези емисии при пропан-бутана са 3-4 пъти по-ниски в сравнение с бензина. Ето защо това алтернативно гориво се нарежда на челните места, говорейки за екологично гориво, след водорода и метана. Можем да го обясним поради факта, че пропан-бутана не съдържа олово и сяра, които също така причиняват и чести повреди на катализатора и ламбда сондата на Вашият автомобил.

 

И стигаме до най-важната причина, поради която шофьорите прибягват до поставяне на газова уредба (инжекцион) - икономичност. В сравнение с бензина, пропан-бутанът е около 1,5-2 пъти по-евтин, а разхода се покачва не повече с 10-15%. Това Ви позволява да оптимизиране Вашите разходи за гориво.

 

Всеки газов инжекцион има газов компютър, който калкулира какво количество от сместа да навлезе в двигател и кога. Тази прецизна работа е присъща за  газовата инжекционна система COMMON RAIL.

 

Изхождайки от казаното до момента, благодарение на газови инжекцион, ние:

 

- Съкращаваме разходите си за гориво;

- Удължаваме живота на двигателя и част от консумативите, участващи при процеса на горене;

- Намаляваме вредните емисии, които отделяме в околната среда;

 

Надяваме се, да сме ви дали полезна информация, която да Ви помогне да вземете избор, ако сте решили да поставяте газов инжекцион в автомобила си.

 

Важно: При поставянето на газова или метанова уредба и инжекцион, ние Ви съветваме да изберете проверен и сетифициран сервиз. Опитът и професионалното поставяне на този тип горивна система е от голямо значение също.