Volkswagen Formula XL1
  Volkswagen Formula XL1

Volkswagen Formula XL1

Volkswagen планират да пуснат в производство своя суперефективен Formula XL1 през 2013 година.

Това коментира председателят на немския автомобилен концерн Фердинанд Пийх по време на автомобилното изложение в Катар. Производството обаче ще бъде лимитирано на максимум 100 бройки, но поне категорично по улиците ще се появи въпросният модел.

В основата на това ефективно превозно средство стои аеродинамична двуместна конфигурация с коефициент на въздушно съпротивление от 0.186. XL1 залага на plug-in хибридна задвижваща система, двуцилиндров TDI двигател, както и седемстепенна трансмисия с два съединителя. В резултат на това хибридът може да се похвали със среден разход на гориво от 0.9 л/100 км. Това е доста добре като за кола с двигател с вътрешно горене.

Мощността не е толкова голяма, но и не е логично да се очаква нещо по-различно от двуцилиндров дизелов хибрид. TDI агрегатът разполага с мощност от 47 к.с., а електрическите мотори допринасят с още 27 к.с.

Дизеловият хибрид може да ускорява до 100 км/ч за 11.9 секунди, преди да достигне максимална скорост от 160 км/ч. В електрически режим пък тя може да измине до 35 км. По-интересното е това, че според Пийх производството на Formula XL1 няма да бъде толкова скъпо, колкото в миналото, тъй като карбоновите материали постепенно стават все по-достъпни. В допълнение пакетите с литиево-йонни батерии също поевтиняват, което означава, че подобен род технологии действително съвсем скоро ще намерят място в ежедневието ни.

Actualno.com