Volvo V60 Plug-In Hybrid
Volvo V60 Plug-In Hybrid

Volvo V60 Plug-In Hybrid

Съвсем скоро от Volvo разкриха новини, че може да пуснат своето комби V60 в САЩ като хибриден модел, както и че стилният модел би бил идеална платформа за премиерата на plug-in хибридната технология на марката. Сега обаче става ясно, че вече има готов за производство V60 Plug-in Hybrid, като той ще дебютира по време на автомобилното изложение в Женева през март.

Развит съвместно с шведската компания Vattenfall, новият Volvo V60 Plug-In Hybrid обещава разход от под 2 л/100 км, както и емисии на СО2 от под 50 г/км. Съответно хибридната технология при новия модел включва 2.4-литров петцилиндров турбо дизелов двигател, който задвижва предната ос, както и електрически мотор за задната. По този начин VolVo V60 Plug-In Hybrid на практика ще си бъде 4х4 модел.

Турбодизелът притежава мощност от 215 к.с., докато електрическият мотор добавя още 70 к.с. (залагайки на 12-киловатчасова литиево-йонна батерия). Само на електричество могат да бъдат изминати до 50 км, като след това се включва и турбо дизелът.

Иначе в опита си да спечелят повече продажби в конкурентния сегмент на комбитата в Европа, новият Volvo V60 взе, че се появи на бял свят. На практика той е спортен петврат вариант на изцяло новия S60 и се предлага с осем различни двигателя.

„Много от клиентите, които имаха възможността да видят V60 по време на процеса му на развитие, смятат, че той е поне толкова спортен на вид, колкото и изцяло новият S60” – коментира дизайнерският директор на Volvo Питър Хорбъри.

А за да изглежда колата дори по-спортна, то тя получава покрив в стила на купетата, елегантни изваяни контури на предницата, както  и постепенно издигаща се странична линия, която е напълно в унисон с дизайнерския език на Volvo. Колата ще се предлага с изцяло ново шаси (в Европа), въпреки че на някои други пазари ще има две опции – малко по-комфортни настройки и европейския вариант с по-твърди пружини.

Оттук нататък може доста да се говори за системите за безопасност при новото шведско комби. Налице са системи за избягване на сблъсък, за защита на пешеходците, система за задвижване на четирите колела, отлична кормилна уредба, система за контрол на стабилността, тракшън контрол, както и модерна спирачна система. И всичко това си влиза стандартно. Още по-впечатляващо е, че сгъваеми са не само задните седалки, но също така и пътническата предна седалка. По този начин могат спокойно да се товарят багажи с дължина до 1 095 мм. Общият обем на багажника е 430 литра.

Но тъй като говорихме за plug-in хибридния модел . . . , остава да почакаме до шоуто в Женева след малко повече от месец.

 

rs-auto.bg